
Je vervult een hoop rollen in je leven. Als 'working mom' ben je onder andere de hard werkende collega, knutselende moeder, allerte chef huishouden, behulpzame schoondochter, presterende medewerker etc. En misschien ben je daarnaast ook nog behulpzame vrijwilliger of mantelzorger. Veel vrouwen vinden al die rollen best vermoeiend, want je kunt nooit in alle rollen schitteren. Ben je een moeder die haar kinderen niet de hele week naar de opvang wilt doen, dan ga niet volle bak voor je carrière en vice versa. Plof je 's avonds op de bank voor een half uurtje Netflix ben je niet de gezelligste partner en wil je de verjaardag van een buurkindje overslaan, dan steek je niet genoeg energie in je vriendenkring. Lastig, al die shoes to fill. Hoe zorg je ervoor dat je balans krijg in het rollenspel?
Reflectie
We zijn vaak zo druk in de ratrace van de dag, dat het lastig is om stil te staan bij de verschillende rollen die we vervullen en de balans daartussen. Toch is het goed om af en toe tijd te nemen om te reflecteren. Waar steek ik nu het meeste energie in? Welke rol is onderbelicht? Ben ik er blij mee hoe ik de verschillende rollen nu invul? Bedenk welke rollen en welke relaties je energie geven en welke je batterij leeg trekken. Je 'blij-factor' is hierin belangrijk. Zou je liever meer tijd en aandacht hebben voor het moederschap? Of juist meer tijd voor je relatie of werk? Belangrijk dus om je bewust te zijn van hoe de balans tussen de verschillende rollen nu is.
Het mes snijdt altijd ergens
Ook belangrijk is om je te realiseren dat niet alles perfect meer kan als je een hard werkende moeder bent (alhoewel dat een pleonasme is want als moeder werk je je dagdagelijks keihard.) Veel vrouwen zijn perfectionistisch van aard en voelen de behoefte om alles perfect te willen doen. Daardoor ontstaat sluimerende ontevredenheid, omdat je altijd wel ergens tekort schiet. Je kunt namelijk niet in alle rollen goed te presteren, ze zijn continue met elkaar in conflict. Als je in je moederrol om 16.45u tijdens een conference call zegt 'Sorry, ik moet ophangen, want ik ga mijn kind van de opvang halen', dan krijg je vast scheve wenkbrauwen van een aantal collega's. Doe je dat niet, werk je door en kom je thuis als het eten al op tafel staat, dan voel je je weer schuldig naar je kinderen en partner toe.
Prioriteiten stellen
Keuze maken dus! Welke krijgt prioriteit? Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want veel rollen zijn een gegeven en niet altijd makkelijk af te schalen en een rol laten vallen is vaak ook niet handig of gewenst. Toch is het goed om stil te staan bij de vraag wat JIJ echt belangrijk vindt. Daarnaast is het belangrijk hierbij te denken aan 'geven' en 'ontvangen'. Je geeft veel energie in bepaalde rollen, maar ontvangt niet altijd 'battery-boost' daarvoor terug. Geef je veel energie in de ene rol, zorg dan dat je energie terug krijgt in de andere rol. Realiseer je dat er altijd rollen zijn in je leven die meer energie kosten dan opleveren, maar zolang er voldoende relaties en rollen zijn die jouw batterij opladen, zit je goed. Realiseer je dat je niet meer kunt geven dan je hebt. Doe je dat wel structureel, dan gaat het mis en loopt je batterij helemaal leeg.
Omgaan met perfectionisme
Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Dan doen we onszelf vaak aan doordat we een beeld hebben van hoe we deze rol hóren te vervullen. Daarmee leggen we een (te) hoge druk op onszelf. Wat daarin vaak niet helpt zijn social media, waarin het perfecte plaatje wordt getoond van moeders die altijd lachen met tiptop gestylde kindjes en happy met een koffie in de hand de auto in stappen naar werk. Wat ook niet helpt zijn vaak de verhalen en beelden die we horen van andere working moms. Wij als vrouwen zijn er een kei in om naar buiten altijd net een mooier plaatje te schetsen dan het in werkelijkheid is. 'Hoe doet zij dat allemaal?', denken we dan. Realiseer je dat het echte leven geen instagram-filter heeft en alle werkende moeders het soms lastig vinden om alle ballen in de lucht te houden. Dat gezegd hebbende: haal de filter af van jouw persoonlijke eisen. Die hoeven niet altijd zo hoog te zijn.
Jezelf op nr.1
Tot slot, vergeet de belangrijkste rol niet: jij! Zorg dat je af en toe tijd hebt voor jezelf, alleen. Je bent de hele dag met mensen in de weer en rent van de ene taak naar de andere. Tijd voor jezelf schiet er vaak bij in. We denken er niet eens aan. Omdat we andere rollen belangrijker vinden en omdat we liever onszelf teleurstellen dan anderen. Daarmee verwaarlozen we de aandacht en compassie die we zelf nodig hebben. Zeker de moeder met een baby of peuter zal je het ontbreken van Me-time herkennen. Het is avond en hebt de hele dag gezorgd voor je kleine. Eindelijk wat tijd voor jezelf... toch? Je bent moe en het liefst klim je op de bank en maakt daar je nieuwe postadres van. Maar je gaat tòch nog even de kleertjes strijken of hapjes maken. Het is nacht, je moet er wéér uit. Je partner zegt 'laat maar even huilen, jij moet ook slapen', maar hup; daar sta jij weer bij het bedje om je kind te troosten. Me-time schiet er gewoon bij in. Maar ook je oudere of geen kinderen hebt is het belangrijk om a) te weten wààrvan je oplaadt en b) daar ook echt tijd en ruimte voor te maken. Zet je jezelf op nummer één en organiseer het.